Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yapılan düzenlemeler ile son 8 ayda 16 bin MW’a yakın lisanssız elektrik üretim başvurusu aldıklarını ve 6 bin 700 MW’lık kapasite tahsis edildiğini belirtti. Bunun da sahada 5,7 milyar dolarlık bir yatırım oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Gerçek Tüketiciler Elektrik Üretip, Satıyor
Yılmaz, yapılan düzenlemelerle kısa yoldan kar sağlamak isteyenlerin değil gerçek tüketicilerin lisanssız elektrik üretip sattıklarını belirtti. Faal olan lisanssız tesislerin gücünün yüzde 75’ini karşılayan çağrı mektubu verildiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca lisanssız tesislerin kurulu gücünün de 10 bin MW seviyesine yaklaştığının da altını çizdi.
Elektrik Üretim Maliyetleri Düşüyor
Yılmaz, yaptıkları bu düzenleme ile tüketim fazlası elektrik üretimi gerçekleştiren tesislerin fazla üretimlerini YEKDEM’e “bedelsiz katkı” olarak verdiğini ve bunun da elektrik üretim maliyetlerinde düşüş sağladığına dikkat çekti.
Bu düzenleme sayesinde sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri de dahil her abone grubunun tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldiğini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: “Örneğin 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yıldaki aylık mahsuplaşmanın akabinde en fazla 1 milyon kWh enerjisini satışa konu edebiliyor.” dedi.
Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılıyor, 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak yansıtılıyor. Böylece hem Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlanıyor hem de elektrik üretim maliyetlerindeki düşüşün faturalara da yansımasının önü açılıyor.” şeklinde de sözlerine devam etti.
[1] Dünya Gazetesi