ElektromobiliteEnerji Depolama

EPDK Başkanı Yılmaz: “Enerji Sektörü 2025’te Büyük Yatırımlara Sahne Olacak”

Fatih Altaylı ve Uğur Emek’in depolamalı RES/GES önlisans başvuru sürecinde EPDK’nın usulsüzlük yaptığı yönündeki iddialar yargıya taşındı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir grup gazeteciye enerji sektöründeki son gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz, 2024 yılında yaşanan zorluklara rağmen enerji sektörünün güçlü bir performans sergilediğini ve 2025 yılı için büyük yatırım beklentisi olduğunu açıkladı. Elektrikli araç sektöründeki hızlı büyümeye dikkat çeken Yılmaz, şarj altyapısındaki gelişmeleri ve depolamalı RES/GES önlisans başvuru süreçlerine yönelik iddaları da sert bir şekilde değerlendirdi.

Anahtar Noktalar:

  • Elektrikli araç şarj altyapısı, 169 lisanslı şirketle genişlemeye devam ediyor.
  • Türkiye, Avrupa’da hızlı şarj soketi oranında birinci sırada yer alıyor.
  • Şarj istasyonlarının yaklaşık %50’si “Yeşil şarj istasyonu” statüsünde.
  • 2035’te 3.3 milyon elektrikli araç ve 273 bin şarj noktası hedefleniyor.
  • Depolamalı RES/GES önlisans başvuru süreçleriyle ilgili iddialar yargıya taşındı.

Elektrikli Araç Sektöründe Büyük Gelişme

Şarj Altyapısındaki İlerlemeler

Yılmaz, elektrikli araç sayısının son iki yılda 6 binden, 154 bine çıktığını ve şarj soket sayısının da 3 binlerden, 26 bine ulaştığını belirtti. Şu anki altyapının Avrupa standartlarının üstünde olduğunu vurguladı:

“Ülkemizde yaklaşık her 6 araca bir şarj soketi düşerken, Avrupa’da bu oran 13’te bir. Ayrıca tüm şarj istasyonlarının %75’inde yenilenebilir enerji kullanılıyor.”

2030 ve 2035 yılları için hedeflerin belirginleştiğini ifade eden Yılmaz, 2030 yılında elektrikli araç sayısının 1 milyon 3 yüz bin, şarj noktası sayısının 142 bin adet; 2035 yılında ise elektrikli araç sayısının 3 milyon 3 yüz bin, şarj noktası sayısının ise 273 bin düzeyinde olmasını öngördüklerini kaydetti.


Depolamalı RES/GES İddialarına Sert Yanıt: Bu pişkinlik ve cehalet karşısında pes diyoruz artık.

Fatih Altaylı ve Uğur Emek’in depolamalı RES/GES önlisans başvuru sürecinde EPDK’nın usulsüzlük yaptığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Yılmaz, bu süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve internet sitelerinde herkese açık olarak yayımlandığını söyledi.

Fatih Altaylı ve Uğur Emek’in depolamalı RES/GES önlisans başvuru sürecinde EPDK’nın usulsüzlük yaptığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Yılmaz, önceleri bu iftiralara cevap verme niyetinde olmadıklarını, enerji sektörünü azıcık bilen hiç kimsenin de bunları kâale almadığını söyledi ve ekledi:

“Artık bir noktadan sonra iftirada da sınır tanımayınca bir açıklama yaparak madde madde cevap verdik ve suç duyurusunda bulunduk. Verdiğimiz cevaplarla ilgili tek bir cümle edemediler ama utanmadan sıkılmadan şimdi de “dava sürecinde kimlere önlisans verdiğinizi gizleyemeyeceksiniz diyorlar” Bu pişkinlik ve cehalet karşısında pes diyoruz artık.  Çünkü sadece depolamalı RES/GES’lerle ilgili verilen önlisanslar değil bütün önlisanslar ve lisanslar zaten yıllardır internet sitemizde bulunuyor. İki cahil müfteri, kurumumuza attıkları iftiraların hesabını yargı önünde verecek.” dedi

İftiracıların sektöre ve süreçlere dair yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti:

“Kanun ve yönetmeliklere tamamen uygun şekilde ilerliyoruz. Yargı, bu iddiaların asılsız olduğunu gösterecek.”


Sonuç

Depolamalı RES/GES önlisans sürecinin EPDK’ya kanunla verildiğini, sektörün katkısı ile yönetmelik hazırlandığını, yönetmeliğin Resmi Gazete’de çıkmasının akabinde de başvuruların sırasıyla alındığını bir kez daha hatırlatan Yılmaz; şunları söyledi:

“Sektörden habersiz önlisans verilemeyeceğini dahi anlamıyorlar. Sadece internet sitemize baksalar kimlere önlisans verildiğini görecekler ama niyetleri başka. Enerji sektörünün e’sini bilmeden, birilerinin önlerine getirdiği yalan yanlış bilgiler ile sözde gazetecilik yapıyorlar. Bu iftiracılardan birinin profesör ünvanı var ve bir üniversitede ders veriyor. Gerçekten çok yazık. Ama biz maksatlarını da kimin hangi menfaat gruplarına zamanında maşalık yaptığını da çok iyi biliyoruz. Kendimize de yaptığımız işe de güvenimiz tam.”


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu