Elektrik Piyasası

YEKA GES-2024 Yarışmaları Tamamlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisi santrallerine (GES) yönelik 6 Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) için yarışmalar düzenledi. Toplam 800 megavat kapasiteli alanların tahsisi için 67 şirketten 146 başvuru alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yarışmalara yoğun ilgi olduğunu belirterek, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım ve yılda 1,5 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle 600 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

Bu yatırımlar sayesinde yılda 300 milyon metreküp doğal gaz ithalatının önleneceğini ve 20 yıllık alım süreci düşünüldüğünde bunun parasal karşılığının 3 milyar dolar olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, 2025 YEKA yarışmalarını da yıl sonuna kadar gerçekleştireceklerini açıkladı.

YEKA GES-2024 Yarışmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapıldı ve yerli ile yabancı 67 şirketten toplam 146 başvuru alındı. Yarışmalar sonucunda Konya, Karaman, Malatya, Van, Antalya ve Kütahya’da bulunan toplam 800 MWe gücündeki bağlantı kapasiteleri yatırımcılara tahsis edildi. Yarışmalar sosyal medyadan canlı olarak yayınlandı ve büyük bir rekabete sahne oldu.

Yarışmayı kazanan şirketler, sözleşme imza tarihinden itibaren ürettikleri elektriği 60 ay süreyle serbest piyasada satabilecek. Daha sonra 20 yıl süreyle üretilen elektrik, kilovatsaat başına 3,25 dolar/cent fiyat ile iletim sistemine verilecek.

Bakan Bayraktar, 6 yarışmada ortalama megavat başına 126 bin dolar bedelle ihalelerin gerçekleştirildiğini belirterek, elektrik alım garantisinin kilovatsaat başına 3,25 dolar/cent olduğunu ve bunun bugünkü piyasa fiyatlarının yarısından daha düşük bir fiyatla gerçekleştiğini söyledi. Bu süreçlerin, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin büyüklüğünü ve sektöre olan güveni göstermesi açısından değerli olduğunu ifade etti.

2025 yılının YEKA ihalelerini de yıl sonunda en az 2 bin megavat olarak yapacaklarını açıklayan Bakan Bayraktar, bugün yapılan ihaleyle yılda 300 milyon metreküp doğal gaz ithalatının önleneceğini ve bunun yıllık 150 milyon dolara denk geldiğini belirtti. 20 yıllık alım süresi düşünüldüğünde, yaklaşık 3 milyar doların üzerinde bir doğal gaz ithalatının önleneceğini söyledi.

Bayraktar, özellikle rüzgâr ve güneşte yatırım süreçlerini hızlandıracak bir reform paketi üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, bu sayede Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılacağını ifade etti.

[1] Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu