Güneş EnerjisiRüzgar Enerjisi

Türkiye’nin Enerji Dönüşümü Yolunda Güçlü Mesajlar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Atlantik Konseyi tarafından İstanbul’da düzenlenen Temiz ve Güvenilir Enerji Bölgesel Konferansı’nda Türkiye’nin enerji dönüşümü yolundaki hedeflerini vurguladı. Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, doğal gaz ve madenlere odaklandıklarını belirten Bayraktar, enerji dönüşümünde uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Ana Noktalar:

  • Türkiye’nin 2035’e kadar her yıl 5.000 MW güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırma hedefi var.
  • Akkuyu Nükleer Santrali‘nden yılda yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilecek.
  • Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2030’a kadar enerji tüketiminde %16’lık bir azalma planlanıyor.
  • Türkiye, Avrupa’nın dördüncü büyük doğal gaz piyasası olarak bölgesel enerji iş birliğini artırmak istiyor.
  • Temiz enerji teknolojileri için Eskişehir’de nadir toprak elementleri rezervi keşfedildi.

Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Stratejik Adımlar

Yenilenebilir Enerji ve Hedefler

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya sıralamasında 11., Avrupa’da ise 5. sırada yer aldığını belirtti. 2035 yılına kadar 5.000 MW güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi hedefiyle ilerlediklerini belirten Bayraktar, yenilenebilir enerjideki büyümenin Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacağını ifade etti.

Nükleer Enerjinin Rolü

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili bilgi veren Bayraktar, 2025 yılında ilk reaktörden karbon salınımsız elektrik üretimi yapılmasının planlandığını, 2030’a kadar santralin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılamasının beklendiğini açıkladı. Bu sayede, yılda 35 milyon ton karbon emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

Enerji Verimliliği Eylem Planı

Bayraktar, 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıkladı. 20 milyar dolarlık yatırım ile enerji tüketiminin %16 oranında azaltılması ve 100 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Doğal Gaz ve Avrupa Pazarına Yönelik Planlar

Türkiye’nin Avrupa’nın dördüncü büyük doğal gaz piyasası olarak bölgesel iş birliğini artırmak için Bulgaristan ve Yunanistan ile bağlantıları güçlendireceğini söyleyen Bayraktar, bu alanda ABD’nin en büyük LNG tedarikçisi olduğunu da vurguladı.

Temiz Enerji Teknolojilerinin Önemi

Türkiye’nin madencilik alanında da büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Bayraktar, Eskişehir’deki nadir toprak elementleri rezervinin küresel iş birliğini teşvik edebileceğini dile getirdi. EPİAŞ’ın karbon piyasası ve emtia borsası olarak yapılandırılması hedefleniyor.

Sonuç

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin herkes için daha temiz, daha sürdürülebilir bir enerji geleceği konusunda kararlılığını vurgularken, uluslararası iş birliğinin de bu süreci başarıya ulaştırmada önemli bir rol oynayacağını belirtti.


[1] Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu