Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonları ile alakalı olarak Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, ticari olarak hizmet veren 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktası bulunduğuna vurgu yaparak 124 şirketin de, Türkiye genelinde şarj istasyonu kurmak için lisans aldığını belirtti.
Ayrıca altyapı sağlamlığına dikkat çekerek Türkiye’nin elektrikli araç piyasasına hazır olduğunun altını çizdi.
Yılmaz son 1 yılda yapılan düzenlemeler ile dünyada ilk kez “şarj ağı işletmeci” tanımının mevzuat kapsamına alındığını ifade ederek, hem yasal alt yapının oluşturulduğunu hem de ilgili tüzel kişilerin lisanslandırıldığını belirtti.
Elektrikli araç sahiplerinin de şarj ağı işletmeci lisansı sahibi tüzel kişilerin, otoparklar, AVM’ler, benzin istasyonları gibi birçok noktada kuracakları istasyonlarla oluşturacakları şarj ağlarından bu hizmeti alma imkanına kavuştuğunu da sözlerine ekledi.
Yılmaz, şarj istasyonu işletmek için gerçek kişi veya şirketlerin, lisans sahibi şirketlerden sertifika almak yöntemiyle de şarj istasyonu işletme imkanına sahip olabileceğini ifade etti.
Bu yöntem sayesinde sertifika sahibi şarj istasyonu işletmecilerinin, yazılım, çağrı merkezi, ödeme altyapısı gibi pek çok maliyet artırıcı kalemden de kurtulacağını vurgulayan Yılmaz, lisans sahibi şirketlerin, Türkiye’de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet verecek ve şarj hizmeti fiyatını birim enerji bedeli üzerinden belirleyeceğini de sözlerine ekledi.
Şarj@TR Uygulaması Devreye Alındı
Yılmaz, “Serbest Erişim Platformu-Şarj@TR” mobil uygulamasının kullanıcıların hizmetine sunulduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Bu uygulama, elektrikli araçlara şarj hizmeti verilen yerlerin soket ve istasyon bazında görülebileceği güncel ve güvenli mobil destek uygulamasıdır. Şarj@TR uygulamasıyla EPDK’den şarj ağı işletmeci lisansı alan şirketlerin halka açık tüm şarj istasyonları görüntülenebilir. Navigasyon bağlantısı ile interaktif harita üzerinden tercih edilen istasyon seçimi ile seçilen istasyona ait soket ve her bir sokete ait rezervasyon ve müsaitlik bilgilerine erişilebilmektedir. İstasyon seçiminden sonra şarj istasyonu bazında ödeme yöntemleri ile ilgili hizmet detayları, soket seçiminden sonra ise şarj hizmetine ilişkin güncel fiyat ve soket gücü bilgileri kullanıcıya sunulmaktadır. Ayrıca uygulamadaki filtreleme özelliğiyle şirketlere ait şarj istasyonları veya istasyonlara ait soketlerin tip ve güçleri görüntülenebilmektedir. Bunlara ek olarak sıkça sorulan sorular, telefon ve mesaj ile öneri veya sorun bildirme ve duyurular için takip seçenekleri uygulama içinde yer almaktadır.”
Şarj@TR uygulamasına aşağıdaki bağlantılar ile erişebilirsiniz.
[1] Anadolu Ajansı