Güneş EnerjisiRüzgar Enerjisi

Küresel Isınmayı Sınırlamak İçin Küresel Fotovoltaik 2030 Yılına Kadar 5.400 GW’a Ulaşmalı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı yakın tarihli bir raporunda, Paris Anlaşması'nın iklim acil durum hedeflerine ulaşmak için enerji dönüşümünün ölçeğinin 'acil' olarak hızlandırılması gerektiğini söyledi. Raporda, özellikle güneş enerjisinin yaygınlaştırılmasının hızlanması gerektiği ve on yılın sonuna kadar dört kat artırılması gerektiği vurgulandı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) yakın zamanda yayınladığı bir raporda, Paris Anlaşması’nın 1,5 C’lik iklim ısınma tavan değerini karşılamak için küresel kurulu yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin on yılın sonuna kadar üç kat artarak 11.174 GW’a ulaşması gerektiğini söyledi.

IRENA raporunda, özellikle güneş fotovoltaik kapasitesinin 2030 yılına kadar en az 5.400 GW’a ulaşması gerektiğini, bunun da 2022 yılına göre 4.345 GW’lık bir artış anlamına geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler tarafından “iklim değişikliği konusunda yasal olarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşma” olarak adlandırılan Paris Anlaşması, 196 ülke tarafından kabul edilmiş ve 2016 yılında yürürlüğe girmiştir. Amaç, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 2 C altında tutmak ve sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1.5 C üzerinde sınırlama çabalarını sürdürmektir.

IRENA raporunda şu an ki haliyle enerji dönüşümü teknolojilerinin yaygınlaştırılmasının Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için “yetersiz” olduğunu belirtmiştir. Belgede, önümüzdeki on yıl içinde yenilenebilir enerji çıktılarının hızlandırılmasının, küresel ısınmanın 1.5 C ile sınırlandırılıp sınırlandırılamayacağının belirlenmesi için çok önemli olduğu ifade edildi.

Raporda, “Enerjiyle ilgili küresel CO2 emisyonlarının 2022’deki rekor seviye olan 36.8 GtCO2’den 2030’da 23 gigaton CO2’ye (GtCO2) önemli ölçüde düşmesi gerekecektir” denildi. Bunu başarmanın yolu, elektrik üretiminde değişken yenilenebilir enerjinin (VRE) 2021’de %10’dan 2030’da %46’ya “acil” olarak artırılmasıdır.

Bu hızlanmanın enerji arzını, son kullanım sektörlerini ve teknolojiyi kapsaması gerekecektir. Raporda ayrıca yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin daha fazla ülke ve bölgede yaygınlaştırılması gerektiği de belirtildi.

Isınmanın 1,5 C ile sınırlandırılması için rüzgar enerjisi kurulum rakamlarının 3.040 GW karada ve 500 GW denizde olmak üzere 3.500 GW’a ulaşması gerekiyor. 2022 yılında kaydedilenden 2.141 GW daha fazla. Raporda, hidroelektrik enerjinin de 2022 seviyelerine göre neredeyse %17 oranında büyüyerek 1.465 GW’a ulaşması gerektiği belirtildi.

IRENA, farklı ülke ve bölgelerin yenilenebilir enerji üretimini farklı hızlarda gerçekleştireceğini, yatırımın önündeki engellerin, daha yüksek yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin ve pazar olgunluğunun gelişim hızını etkileyeceğini kabul etmektedir. Rapora göre, önümüzdeki on yıl içinde küresel fotovoltaik pazarına G20 ülkeleri hakim olacak ve bu ülkelerin 4.530 GW kurulu kapasiteye ulaşması gerekecek. G20 üyesi olmayan ülkelerin 2030 yılına kadar 900 GW’ı aşması gerekiyor.


Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın Raporunu Okumak İçin Tıklayınız

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button