Enerji, Çevre ve Su Konseyi (CEEW) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Hindistan’ın kümülatif güneş enerjisi atığı 2030 yılına kadar 600 kilotona (kt), 2050 yılına kadar ise 19.000 kt’a yükselecek.
CEEW tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Hindistan’ın kümülatif güneş enerjisi atığı 2050 yılına kadar yaklaşık 19.000 kt’a ulaşacak, çünkü 2030 yılına kadar kullanılan tüm kapasite ömrünü tamamlamış olacak. Kuruluş, üretim hariç olmak üzere çeşitli akışlardan Hindistan’a özgü güneş enerjisi atık üretimini tahmin etmektedir.
Raporda, modüllerin 25 yıllık bir ömür için tasarlanmış olmasına rağmen, nakliye, modül kullanımı ve proje operasyonları sırasında hasar gibi faktörler nedeniyle bazılarının ömrünün erken sona erdiği belirtiliyor.
Hindistan’ın kümülatif güneş panel atıklarının 2050 yılına kadarki tahmini değişimini aşağıdaki grafikten görebilirsiniz.
2023 Yılında 100 Kiloton Güneş Paneli Atığı Üretildi
Rapora göre, Hindistan’ın 2023 mali yılı itibariyle kurulu 66,7 GW kapasitesi yaklaşık 100 kt atık üretmiştir, ancak bu miktar 2030 yılına kadar 340 kt’a çıkacaktır. 340 kt atığın yaklaşık 10 kt silikon, 12 kt ila 18 kt gümüş ve 16 ton kadmiyum ve tellür içermesi bekleniyor. 340 kt güneş enerjisi atığının yaklaşık %67’si beş eyalette üretilecektir: Rajasthan, Gujarat, Karnataka, Andhra Pradesh ve Tamil Nadu.
Mevcut ve yeni fotovoltaik güneş paneli kapasitesinden 2024 mali yılı ile 2030 mali yılı arasında oluşacak kümülatif güneş enerjisi atığı yaklaşık 600 kt’a ulaşacaktır ki bu da 720 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya eşdeğerdir.
Çalışmanın yazarları, Hindistan’ın kurulu fotovoltaik güneş paneli kapasitesinin 2030 yılına kadar yaklaşık 292 GW’a ulaşacağını varsaymıştır. Hindistan’ın 2070 net sıfır hedefine ulaşabilmesi için 2050 yılına kadar yaklaşık 1.700 GW, 2070 yılına kadar ise 5.600 GW güneş enerjisi kapasitesine ihtiyacı olacaktır.
Çalışmanın yazarları, güneş enerjisi atıklarının artmasının Hindistan’ın güneş enerjisi endüstrisi için önde gelen bir döngüsel ekonomi merkezi olarak ortaya çıkması için bir fırsat sunduğunu belirtmiştir.
Hindistan halihazırda atıklarla mücadele etmek için çeşitli tedbirler uyguluyor.
Geçtiğimiz yıl Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı (MoEFCC) Hindistan’daki güneş pilleri ve modülleri atıklarının yönetimini düzenleyecek olan E-atık Yönetimi Kuralları 2022’yi yayınladı. Bu kurallar, güneş pilleri ve modülleri üreticilerinin atıklarını genişletilmiş üretici sorumluluğu (EPR) çerçevesinde yönetmelerini zorunlu kılıyor.
CEEW CEO’su Arunabha Ghosh, “Hindistan sadece çevresel bir zorunluluk olarak değil, enerji güvenliğini sağlamak ve döngüsel bir ekonomi inşa etmek için stratejik bir gereklilik olarak güneş enerjisi atıklarını proaktif bir şekilde ele almalıdır” dedi. “Mart 2015’te sadece 4 GW olan güneş enerjisinin Aralık 2023’te 73 GW’a ulaşan olağanüstü büyümesine tanıklık ederken, sağlam geri dönüşüm mekanizmaları giderek daha önemli hale geliyor. Bu mekanizmalar yenilenebilir ekosistemleri korur, yeşil istihdam yaratır, mineral güvenliğini arttırır, inovasyonu teşvik eder ve esnek, döngüsel tedarik zincirleri oluşturur.”
CEEW, Hindistan güneş enerjisi endüstrisinin tersine lojistik, depolama, söküm merkezleri ve geri dönüşüm tesisleri düzenleyerek yeni sorumluluklara hazırlanması gerektiğini söyledi. Sektörün ayrıca güneş enerjisi atık yönetimi için yenilikçi finansman mekanizmaları ve iş modelleri keşfetmesi gerektiği belirtildi.
[1] PV Magazine