Erzurum’un güneş potansiyelini enerjiye dönüştürmek için çalışma başlatan Aziziye Belediyesi, ilçeye bağlı Ocak Mahallesi’ndeki arazide iki yıl önce 1 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kurdu.
İlk etabı 2021’in ocak ayında devreye alınan ve iki yılda 4 milyon kilovatsaat elektrik üretiminin gerçekleştirildiği santralde, 6 bin 120 güneş paneli daha eklenerek, üretim kapasitesi 2 katına çıkarıldı.
Arazinin “güneş tarlası”na çevrildiği bölgede, geçen ay üretime başlayan ikinci etapla birlikte yıllık 4 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılması hedefleniyor.
“Ekolojik Denge Açısından Bir Kazanım”
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, Erzurum’un en önemli potansiyellerinden birinin güneş enerjisi olduğunu söyleyerek, yaptıkları fizibilite çalışmalarının ardından Erzurum’un güneş potansiyelini katma değerli hale getirmek için 1 megavatlık güneş enerji santrali kurduklarını ifade etti. Orhan, güneş enerjisi santralinin bulunduğu alanda ciddi bir güneşlenme olduğunu da vurguladı.
Bölgede yılın yaklaşık 330 gününün güneşli geçtiğini belirten Orhan sözlerine şöyle devam etti:
“Yaklaşık 1 yılda, 2 milyon kilovatsaat elektrik ürettik. Belediyemiz elektrik tüketimini, üretmiş olduğumuz enerjiden karşıladı. Hem de fazla ürettiğimiz enerjiyi insanların kullanımına sunarak gelir elde ettik. Güneş enerji santralinin kurulduğu yıl ile bugünü hesapladığımızda kendini amorti etti, üzerine bir de belediyemize katma değer sağladı.”
Arazinin koşullarının ve büyüklüğünün yeterli olmasından dolayı ikinci etaba geçtiklerini dile getiren Orhan, geçen ay ikinci santrali devreye aldıklarını ve üretimin başladığını kaydetti. Ayrıca Orhan, santralin hem ülkenin enerji ihtiyacı hem de ekolojik denge açısından Erzurum için önemli bir kazanım olduğunu da sözlerine ekledi.
İkinci etapla üretimin iki katına çıkacağına işaret eden Orhan, “İnşallah yıl içerisinde üreteceğimiz elektrik 4 milyon kilovatsaat olacak diye hesap ediyoruz. Bir megavatla yaklaşık 1000 hanenin elektriğini karşılıyorduk, şimdi 2 bin hanenin elektriğini üretmiş olacağız.” dedi.
“2 bin ton Karbon Salınımını Engelliyoruz”
Projenin Erzurum’a katkılarına değinen Orhan, şunları söyledi:
“İki yılda ürettiğimiz 4 milyon kilovatsaat elektriğin 1 milyonunu belediye olarak biz kullandık, gerisini sattık. Dolayısıyla burada 3 milyon kilovatsaat satıştan kaynaklı gelirimiz var. Ekosistem ve çevre boyutu olarak da her iki elektrik santralimizden üretmiş olduğumuz elektrikten dolayı yıllık 2 bin ton karbon salınımını engelliyoruz. Dolayısıyla atmosfere herhangi bir karbon salınımı yapmadan bu elektriği üretiyoruz ve üretilen elektrikten dolayı yıllık 80 bin ağaç da kesilmemiş oluyor.”