Güneş Enerjisi

Dünya Bankası ve Türkiye Depolamalı Güneş Projeleri İçin Program Başlatıyor

Dünya Bankası’nın, Türkiye hükümeti birlikte Türkiye’de depolamalı güneş enerjisi projelerini desteklemeye yönelik bir programın hazırlıklarına başladığı bildirildi.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de Dağıtık Enerji için Piyasa Dönüşümünün Hızlandırılmasına yönelik Sonuca Odaklı Program (PforR) finansmanı önerisi içi hazırlanan Çevresel ve Sosyal Sistem Değerlendirmesi Raporu da kamuoyu görüşüne açıldı. İlgili rapor 20 Aralık 2023 tarihine kadar kamuoyu görüşüne açık olacak.

Raporda Türkiye hükümetinin dağıtık enerji kaynakları dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlar için güçlü desteğinin bulunmasına rağmen, finansman eksikliğinin yurt içi piyasa ekosisteminin geliştirilmesinde temel bir kısıtlama olduğu ifade edildi.

Ayrıca program ile dağıtık fotovoltaik sistemler ile bataryalı enerji depolama sistemlerinin ticari finansmanı için büyük bir piyasa oluşturulmasına yardımcı olunacağına da vurgu yapıldı. Raporda ilgili program kapsamında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yürütülecek ve bu bankalar, ticari bankaları finanse etmek için bir fon oluşturalacağı belirtildi.

TSKB ve TKYB tarafından seçilecek olan ticari bankalar da dağıtık güneş enerjisi projelerini kendi kaynaklarını da kullanarak finanse edecekler.

Bunun yanında TSKB ve TKYB, sağlayacakları 30 milyon ABD Doları tutarındaki Temiz Teknoloji Fonu kredisi ile de bataryalı enerji depolama sistemlerini doğrudan finanse edecekler.

Bu finansman için uygun alt borçlular arasında; yenilenebilir enerji şirketleri, bataryalı enerji depolama şirketleri, toplayıcılar ve dağıtık güneş enerjisi sistemlerinin tüketicileri yer alacak.

Rapora göre program sayesinde çoğunlukla ticari ve sanayi tüketicileri için yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında özel sektör finansmanının harekete geçirilmesi için kaldıraç etkisi yaratılması ayrıca yenilikçi piyasaları hedefleyen alt projeler için ise daha yüksek oranda imtiyazlı finansman/kamu finansmanının kullanılması planlanıyor.

Programın ilerleyen dönemde ticari ve sanayi müşteriler için tamamen ticari olarak finanse edilen bir piyasaya geçişi desteklemesi ve diğer kullanılmayan pazar segmentlerinin harekete geçirilmesine yardımcı olması da bekleniyor.

Türkiye’nin 2035 Güneş Hedefi İçin Finansmana İhtiyacı Var

Raporda Türkiye’nin 2035 yılı için belirlediği 52,9 GW’lık güneş enerjisi kurulu gücü yaklaşık 22 milyar ABD Doları tutarında yatırıma ihtiyaç duyacağına dikkat çekilirken, 2030 yılına kadar yılda en az 750 MW olmak üzere toplamda 4,5 GW potansiyele sahip dağıtık alandaki yatırımlar için de 3,8 milyar ABD Doları düzeyinde finansman ihtiyacının olduğu da belirtildi.

Çevrim içi İstişareler: Sonuca Odaklı Program: Türkiye Dağıtık Enerji için Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu