Enerji Depolama

Belçika Prensi Laurent: “Türkiye’nin Enerji Verimliliği Potansiyeli Büyük”

Yenilenebilir teknoloji ve enerji verimliliği sektöründe uzmanlığa sahip Belçika Kraliyet ailesi üyesi Prens Laurent, Türkiye’ye son dönemde yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimi, Türkiye’nin savunma ve enerji başta olmak üzere çeşitli alanlarda taşıdığı potansiyeli Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirdi.

“Türkiye’nin Enerji Verimliliği Alanında Büyük Potansiyeli Var”

Prens Laurent; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’yi savunma sanayisinde dünyanın en iyileri arasına taşıdığını belirterek, Türkiye’nin bu alanda gösterdiği başarı gibi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileri alanında da potansiyele sahip olduğunu söyledi.

“Yenilenebilir Teknolojinin Verimlilikle Bir Araya Gelmesi Çok Verimli Olur”

Belçika Prensi Laurent, eşi Prenses Claire ve kendisine ait olan vakıfla üzerinde çalıştıkları “enerji verimliliği teknolojileri ile yenilenebilir teknolojinin hibritleşmesi” olarak adlandırdığı projesini de anlattı. Prens Laurent, hayata geçirmek istediği projeleri Kraliyet mensubu vasfıyla değil, sürdürülebilirlik ve enerji alanında çalışmaları olan bir girişimci olarak aktarmak istediğinin altını çizdi. Son Türkiye ziyaretine ilişkin ise Laurent, “Türkiye’ye uzun yıllardır ilgi duyuyorum. Bu sefer İstanbul’a ‘yenilenebilir teknoloji sisteminin hibridizasyonu’ adını verdiğim yenilenebilir enerji ile ilgili çok spesifik bir projeyi sunmaya gittim.” diye konuştu.

Prens Laurent, projesinin yenilenebilir teknolojinin verimlilikle bir araya geldiği çok faydalı bir kombinasyon olduğunu vurguladı. Laurent, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında inşa ettiği köprüleri “mimari açıdan birer şaheser” olarak niteleyerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesinde yenilenebilir teknoloji kurmak ve geliştirmek istediğini, ülkesinin yenilenebilir teknolojinin geliştirildiği bir yer olduğundan emin olmak istediğini anlatan bir yazı okudum. Üniversite ile bu arzuyu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”ne işaret eden Prens Laurent, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da sıfır atık konusunda çok iyi tanınıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Emine Erdoğan’ın şehirlerdeki sıfır atıkla ilgili çalışmalarını tebrik ediyor.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Türkiye ziyaretinde Boğaziçi Üniversitesinde temaslarda bulunduğunu anlatan Laurent, “‘Enerji verimliliği teknolojileri ile yenilenebilir teknolojinin hibritleşmesi’ adını verdiğim yeni teknoloji konseptimi sundum. Bu konsept aslında yenilenebilir teknoloji ve enerji verimliliğinin bir karışımı.” dedi. Prens Laurent, 20 yılı aşkın süredir çevre alanında çalışmalar yürüttüğünü anımsatarak, “‘Yenilenebilir teknoloji ile enerji verimliliğinin melezleştirilmesi’ adını verdiğim yeni bir teknoloji sisteminde öncü oldum.” diye konuştu. Çeşitli yenilenebilir ve enerji verimliliği teknolojilerini tek bir sistemde bir araya getirdiğini ve bunların birlikte etkin biçimde çalışmasını sağladığını aktaran Prens Laurent, ekibinin bu alanda uzman olduğunu söyledi.

Prens Laurent, “bileşenleri hibritleme” projesini Boğaziçi Üniversitesine sunduğunu ifade ederek, projenin hem Boğaziçi Üniversitesi hem de Bakü’deki Azerbaycan Teknik Üniversitesinde çok olumlu karşılandığını anlattı. Bu alandaki çalışmalara ilişkin Prens Laurent, “Genellikle insanlar yenilenebilir teknolojiden bahsederken güneş panellerini ve rüzgar türbinlerini anlıyorlar. Ama aslında bu iki teknolojinin yanı sıra onlardan daha etkili çok fazla bilinmeyen teknolojiler de mevcut. Örneğin derin jeotermal teknolojisi veya hidrojen üretimi.” şeklinde konuştu.

Laurent, hidrojen üretimini örnek vererek, maliyetin normalde çok yüksek olduğunu ancak bunun yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile üretilmesi halinde çok daha ucuza mal olacağını anlattı. Prens Laurent, projesinin Avrupa’daki yenilenebilir teknolojiye ilişkin yeni mevzuatla da uyumlu olduğunun altını çizdi.

“Sürdürülebilir ve Toplumsal Bir Proje Hazırlıyoruz”

Prens Laurent, hazırladığı proje kapsamında SOCAR ile işbirliği yapmak üzere bir gizlilik anlaşması imzaladıklarını, ilk pilot projeyi Boğaziçi Üniversitesi ile Türkiye’de haziran ayında düzenlenecek Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Konferansı’nda, ardından da Bakü’de kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) sunabileceklerini ifade etti.

Kamuda ve özel sektörde tecrübeli olduğunu vurgulayan Prens Laurent, sürdürülebilir ve toplumsal bir proje hazırladıklarına dikkati çekti. Prens Laurent, SOCAR projesinin amacının, yenilenebilir teknoloji ile enerji verimliliği sisteminin hibritleştirilmesinden oluşan bir elektrik santralini devreye almak ve rafinerinin kullandığı enerji maliyetini düşürmek olduğunu anlattı.

“Türk Devletleri İçin Büyük Fırsat”

Prens Laurnet “Geleceğin yenilenebilir teknolojilerinin hibritleştirme olacağını anlamak çok önemli. “Yenilenebilir teknolojinin hibritleştirilmesine yönelik bu yeni proje, Türkiye için olduğu kadar tüm Türk devletleri bölgesi için de büyük bir fırsattır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgedeki liderlerin çoğuyla çok iyi diyaloğu olduğunu, yenilenebilir teknoloji ve enerji verimliliği konusunda güçlü bir mükemmeliyet havuzu oluşturabileceğini duydum.” diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu